Drukklare bestanden

Van de Water garandeert goed drukwerk en daarom is het zaak dat de drukklare bestanden die u aanlevert juist zijn. De bestanden die u aanlevert worden altijd globaal gecontroleerd. Oftewel, is het bestand direct te gebruiken voor productie. Verdergaande controle is altijd tegen meerprijs mogelijk. Hieronder staan de meest belangrijke richtlijnen om te komen tot een goed drukklaar bestand. Lever altijd aan als Certified PDF / inclusief snijtekens en afloop / LET OP: alle fonts invoegen.

 

Pantone drukkleuren

Handelsdrukwerk wordt vaak in zwart en/of met steunkleuren gedrukt. Het is belangrijk om de opmaak ook op te maken met Pantone kleuren. Alles in dezelfde range, dus geen Uncoated en Coated door elkaar en geen verschillende kleuren zwart gebruiken. Plaatsing binnen een document: altijd op 100% van de grootte. Minimale lijndikte: 0.5pt >> i.v.m. wegvallen van het beeld bij minder dan 0.5 pt. Minimale rasterwaarde: 3% >> i.v.m. wegvallen van het beeld bij minder dan 3% Maximale rasterwaarde: 90% >> i.v.m. dichtlopen van het raster bij meer dan 90%.

 

Voeg 2 mm afloop toe

Het drukwerkbestand moet een afloop van 2 mm rondom bevatten. Deze extra ruimte, die buiten het afgewerkte formaat ligt, zorgt voor de benodigde speling tijdens het snijproces. Het is van het grootste belang dat de bestanden worden aangeleverd met de juiste afmetingen.

 

Tekst omzetten naar lettercontouren

Niet iedereen (designer en drukker) heeft de beschikking over dezelfde lettertypes. Om problemen tijdens de verwerking van de bestanden te voorkomen kunt u twee methodes hanteren. Of de tekst omzetten naar lettercontouren of de fonts insluiten in het PDF bestand. Ons advies; fonts bijsluiten voor de tekst(en) en daarnaast tekst in logo's omzetten naar lettercontouren. Dan verliest het document de informatie van het lettertype en wordt er alleen met de omlijningen gewerkt. Deze manier van werken voorkomt foutmeldingen over ontbrekende fonts en u kunt er zeker van zijn dat het logo steeds correct wordt weergegeven.

 

Resolutie - 300 DPI

Is er sprake van beeldgebruik? Let op dat alleen beelden met een resolutie van 300 DPI of hoger geschikt zijn om te drukken. Een lagere resolutie geeft onscherpe afbeeldingen, deze hebben een storende werking op drukwerk. In formulieren komen over het algemeen weinig bitmap afbeeldingen (= foto's) voor.  Resolutie is niet van toepassing op lijnen, teksten e.d. Zorg voor afbeeldingen (logo's e.d.) in EPS vector bestanden.